domingo, 11 de octubre de 2009

Milagroo! Un post!


Els posts bons es fan esperar i els meus, es fan esperar al quadrat i no precisament perque siguen bons sino perque soc mes gossa que Snoopy i el paper higienic de Scootex junts.
Com veieu i, per variar, els accents seguixen sense funcionar, aixi que, a innovar, a lo J.R Jimenez. El posts que escriurem avui no tractara d'un ase xicotet, pelut i suau, tan blanet per fora que sembla coto en pel sino de la religio.
I direu, ara si que s'ha tornat boja. Doncs no, ja ho estava, aixo ja me ve d'anys pero, de seguida explique per que el posts tracta d'aquest invent huma.
Tot va començar a rodar pel meu cap durant una classe de "Salut, malaltia i Cultura", va continuar quan vaig vore el cura del poble assegut a un casal -penya de festes, per als forasters- de gent d'elevada posicio socio-economica i ha culminat avui al migdia, quan he vist el representant apostolic a la terra amb nom de figura de manga japones, pero sense la Z darrere.
En primer lloc considere indispensable preguntar-nos, que es la religio? Els experts al tema han donat respostes varies a aquesta pregunta. El que esta clar es que es un producte de la humanitat. La diferencia radica en el finalitat que te: alguns diuen que el que perseguix es donar al creient seguretat i fortalesa per superar situacions personals dificils, altres diuen que respon a la necessitat de pertanyer a un colectiu, de compartir quelcom amb els altres. Jo, humilment, pense que potser siga una barreja de les dues explicacions, a mes d'un mitja de vida per a uns pocs.
Dit aço, podem, doncs criticar la religio? Jo i, abans d'expressar la meua opinio, em declarare agnostica, per evitar malentesos futurs, crec que no. No te res de mal si ajuda la gent a viure amb mes tranquil·litat, confiança o sentit de pertanyença.
Aleshores, direu, i per que fas un post si no tens massa a dir? Doncs perque el que jo vull analitzar no es la religio, sino les institucions que es resguarden darrere d'ella. Parlare de l'Esglesia Catolica, per ser allo que mes conec i em queda mes prop, tot i que no descarte aprofundir mes al tema en proximes entregues.
Des del meu punt de vista l'Esglesia ha actuat sempre contrariament a allo que predica que cal fer. Els valors cristians son, simplement, perfectes: La solidaritat, l'amor per projim, la humiltat etc. pero... de veritat creieu que aixo es el que practica la Santa Mare Esglesia, eixa que diu estar al costat del mes desfavorit? Ja no cal anar-se'n a la Edat Mitja, quan, clarament, aço no ocorria, nomes cal mirar al nostre voltant: Per que el papa viu en palaus i vist en robes exclusivissimes? la fe arriba millor els atres amb un Audi que amb un Renault 19? No fan els eclesiastics vots de pobresa, castedat i obediencia? Per que la gent s'escandalitza quan veu al cura parlant en una dona tot sol i no quan en sa casa te mobles de disseny, juga al paddle i va a classes de cata de vins?
La resposta a totes aquestes preguntes, crec jo, es la hipocresia i, reitere, jo respecte, tot i que no compartisc, la fe. Aixo no es pot criticar, es una questio privada, respon a l'esfera personal, individual, el que critique es la religio com a negoci, com a mitja d'aconseguir una vida plena de comoditats mentre es predica una vida de sacrifici.
No obstant, no sols tenim el problema de la falsa probresa sino molts altres problemes que ha accentuat l'Esglesia com ara les malaties de transmisio sexual, per lluitar contra l'us del preservatiu o guerres de religio i altre conflictes com ara la lluita entre Israel i Palestina o el problema de l'IRA a Irlanda. Ara que, tambe cal dir que en el primer cas els motius i interessos economics tenen molt a dir i, en el segon, en l'abando de les armes va intervindre un sacerdot irlandes.
Tot i que no te molt a veure, ara que parle de l'IRA no puc evitar recomanar una gran pel·licula que conta el naixement i l'evolucio de la banda i que es protagonitzada per autentics membres de l'organitzacio dels anys 20. La cinta en questio s'anomena "El viento que agita la cebada". De veres, si alguna volta teniu la oportunitat, mireu de trobar-la. -Kit kat ha patrocinado esta pausa-.
Com deiem, altre problema que ha portat l'Esglesia com a Institucio es el recolzament a certs regims politics com ara el franquista a Espanya, tot i que ben cert es que cap a la fi del mateix es van "tirar enrere".
Res, en la meua opinio ha quedat prou exemplificat el que pretenia en aquest post. Agrairia que comtentareu les vostres opinions, obrir una mena de debat. Pense que es un tema que es dona a aixo.
Au, benedictus qui venit, in nomine, domini, que ho posa als murs de l'esglesia major aixo.
Llunatica.

3 comentarios:

  1. Totalmente de acuerdo en todo lo que has comentado.

    La Iglesia es la máscara de la mayor empresa que jamás a existido, concretamente desde el inicio de los tiempos (recordemos que vivimos en el 2009 porque a alguien le dio la gana considerar año 0 el nacimiento de un "salvador" bastante ficticio desde mi punto de vista). Y es esta empresa, a través de falsas esperanzas y una serie de sin-sentidos, la que se enriquece a costa de los devotos a los que, otra cosa no, pero Fe les dan de sobra.

    Comparto contigo la gran hipocresia que se respira en un ambiente en el que, por mucha ayuda al prójimo y liberación de males que se hable, la pobreza brilla por su ausencia, se visten con vestuarios valorados en gran cantidad de dinero, se emplea el oro como el que no quiere la cosa, se aisla formando su propio país y se "conduce" de una forma sutilmente dogmática al "Camino del Señor".

    Creo que no deberíamos decir que el Camino del Señor, tan nombrado a veces, es equiparable al buen hacer y al ser buena persona. No es necesario creer en alguien sobrenatural para ser buena persona. Y si lo que queremos es escurrir el bulto, como la gente creyente a mi modo de ver (recordemos que alguien cree en un dios para encontrar un sentido a algo, para justificar cosas que de por sí no sabe justificar y le reconcomen a uno por dentro), hay muchas otras formas de afrontar los problemas alternativas a la creencia de un dios defendido por una institución que en la edad media se enriquecía quitando a los pobres y que, a día de hoy, lo sigue haciendo pero de una forma políticamente correcta.


    PD. Oh dios mio...En qué me he convertido...

    ResponderEliminar
  2. Exacto, lo que decía: la fe es respetable y tampoco podemos negar tajantemente la existencia de Jesucristo como personaje histórico, pues está bastante demostrado que existir, existió. Sus presuntas acciones ya son otro cantar sino lo que la gente debería plantearse es si la Iglesia practica aquéllo que predica.

    En próximas entregas preveo un post sobre Obama, que es un presidente nóvel, XD

    ResponderEliminar
  3. Tal vez sea porque soy de albacete, pero aquí veo mucha generalización inadeacuada; y aunque en cosas tengaís razón, debeis tb recordar la labor humanitaria que hace la iglesia por el mundo(No se si os acordareis de Teresa de Calcuta, un premio nobel de la paz justificado; no como el de Obama que lo único que ha faltado es que le chupen la polla)
    De todas formas, tras ver premios nobel de la paz como Al Gore, los nobel ya no tienen valor moral en lo ateniente al nobel de la paz. Lo politizado, lo cool , lo politicamente correcto (en mí opinion) han desprestigiado al galardón.


    Que conste que me he leido TODO en valenciano (y he entendido la parte de la perra) xD

    auuu!! o como decimos en mi tierra :

    -YAAJJJAJAJAHHAJAJ

    ResponderEliminar