viernes, 14 de agosto de 2009

Cancion del verano

Estava aci a casa, avorrida, pesant. Merda! Ja m'he tornat a deixar el pen (dicese d'un llapis de grafit amb el Langman envoltant-lo) amb el post dominguero preparat.
Aleshores he pensat...

- Tate, marti, per que no escrius altre post?
- Ai, no se
- Xica, per que no?
- No van els accents... no tenia pensat res...fff
- I que fem hora i mitja en casa sense fer res?
- Vinga vaaaa...

Si, a voltes tinc estes converses en mi mateixa, en plan Homer Simpson. Crec que soc un poc bipolar, o bo, pot ser tripolar, pero aixo nomes es una teoria de nova creacio. Aprofitant que el tema esta tret, a partir d'ara, quan escriga en cursiva, parlara ella i no jo, val?

Doncs be, hui s'inicia al blog una nova saga de posts. Uns relats que tenen com a objetiu inicial -la organizacion se reserva el derecho de cambios sin previo aviso- l'estudi sociologic (muajjajaja) de les estranyes criatures que habiten este nuestro pueblo des totes les esferes, es a dir, indumentaria (aço es fonamental), habits i costums, idees politiques, comportament social i aspiracions, entre d'altres. Intantare, inclus, aportar documents grafics -oh metroflog bendito...!-

En primer lloc, per entrendre la psicologia de tot bon almassori, entenent com a bon almassori aquell que no nomes es d'una familia de be, sense sinverguenses, un almassori de tota la vida, "vamos", sino una persona, xa, que se sent afortunat/ada de perteneixer* a esta... noble villa, hem d'anatitzar, per segona volta en la meua vida bloggera, l'himne del poble: el ja famos "Almassora es mi Pueblo".
Que per que? Ui, perque es, que vos diria jo? El alter ego en el subconscient dels personatges que analitzarem.

Per si us interessa (i si us interessa, vos agrairia que deixareu de parlar-me), es pot descarregar a la meravellosa web http://www.almassora.com/, on podeu trobar informacio general sobre la capital de la plana mitja.
Primer haure d'aclarir que nomes en donarem alguns exemples, perque la la canço es llarga i nomes fa que incidir sobre els mateixos temes.
Be, anem alla:
Almassora, Almassora, cuna meua valenciana/ Almassora, Almassora de la Plana noble filla/ Almassora, Almassora, rica vila és d´Espanya
El fragment anterior resulta ser un enaltiment a Almassora com a poble, en un sentit global, enmarant-la com a part de la realitat Balensiana i Espanyola, com Deu mana, si senyor.
Reguen, reguen els camps, rambla i millars.Besen, besen les platjes el nostrum mare.Horta, horta i secans renden amb força.Fruites, fruites daurades qual riques mels
Esta estrofa es "de la terreta". Se li va acudir al mosen que va escriure l'himne, mentre canviava el portell de la sequia o mentre li deia al seu vei del "marge mitjer": Xa, xa, aço de les taronges no dona ni per a minjar, "me caguee'n la mar, xa". En este punt vull aclarir que esta critica no va en absolut dirigida a la gent del camp, sens dubte una feina absolutament respectable, a la volta que dura, sino a la manera com es tracta el tema a l'himne.
(tenores)Xiques, xiques boniques, jóves galans son, son, son l´alegria de nostres llars
Cal que faça alguna aclaracio o aneu ja servits? Aço fa conjunt en el dit de "Almassorines, putes i fines". M'explique?
Almassorins!nostre poble que, per norma,ha segut noble i senzill,avui a tots ens acomodaamb afecte, complaients.Si el passat avui admiremde bondat i sacrifici,el present construiremamb respete i prestigi.Que lluiten sempre junts,sense enveja i perjudicis,la victoria lograremamb Quitèria i nostre Crist.(todos)¡Gloria a Almassora!¡Gloria a Almassora!
Mireu, esta ja se que es llargueta pero... no podia, no devia llevar res d'esta estrofa o es perd l'essencia.
De tota la primera part de l'estrofa, ni la meitat. Sembla que vagen a canonitzar el poble sencer... i en la segona, veiem una al·lusio a la religio catolica i a una de les patrones del poble, Santa Quiteria. Es explicable, ja que l'autor de l'himne era una persona religiosa.
Dit aço m'agradaria puntualitzar que la critica a esta estrofa va dirigida, d'una banda, cap a la hipocresia de la primera part i cap al fet que, en l'himne d'un poble, que, supostament, representa a aquest en la seua totalitat (perque... que es un poble sino el conjunt de gent que en ella habita?), facen acte de presencia al·lusions religioses que, pot ser, no son compartides per tots.
Em pregunte, si l'himne no deuria ser totalment laic, a la volta que apolitic, no-sexista -ni cap a un, ni cap a l'altre costat-, ni tradicionalista? Au "ahi queda".
Mediteu, discerniu sobre l'himne, que tornarem sobre ell.
I, res mes, per ara. En el proxim capitol: Guia sobre ¿Que se puede encontrar un mozo de 13 años en el far west -instituto-?
Yous, Visca Almassora, Gloria Almassora!
Llunatica!
PD: Perdoneu per les innumerables faltes ortografiques pero ja sabeu, que no me funciona la tecla dels accents. No me lleveu 0.25 elevant a la... ENE (XD)
PD': L'himne, en castella, mostra mes l'esperit, pero l'han despenjat, caspita!

No hay comentarios:

Publicar un comentario